در صورت روی هم افتادن تصاویر صفحه را مجددا آپلود نمایید
ساخت سردر محراب
محراب، طاقنمایی در مسجد است که جهت قبله را نشان میدهد و معمولا امام جماعت هنگام نماز در آن میایستد. محراب به شکل کنونی در صدر اسلام موجود نبوده است. آن جایگزین صفحه سنگی یا چیزی دیگری شده که جهت قبله یا جایگاه نماز پیامبر(ص) را نشان میداده است. برخی احکام مرتبط با محراب در کتابهای فقهی مطرح شده است. واژه محراب پیش از اسلام در برخی از آیینها برای اشاره به نوعی بنای مذهبی به کار رفته است. به پرستشگاههای آیین مهرپرستی در ایران و بینالنهرین مهرابه یا مهرکده گفته میشده است. در برخی کلیساها این مکان به صورت نیمدایره در جلوی کلیسا بنا شده است و آن را تابوک مینامند. ساخت نخستین محراب به شکل طاقچهای با فرورفتگی در دیوار در اسلام را به سال ۸۶ق نسبت میدهند. عمر بن عبدالعزیز در حکومت ولید بن عبدالملک هنگام تجدید بنای ساختمان مسجدالنبی آن را احداث کرد. برخی نویسندگان احتمال دادهاند که این طاقچه جایگزین شکلی در مانند برای نشاندادن جهت قبله بوده است. بنا بر برخی اسناد، در مسجدالنبی، صفحهای سنگی جایگاه ایستادن پیامبر اکرم به نماز جماعت را نشان میداده است.
محراب
محراب، نمونهای از معماری اسلامی است که به صورت طاقنما ساخته میشود. در تزیین آن از کاشیکاری، گچبری و خطاطی استفاده میشود و اطراف آن با آیاتی از قرآن و روایات تزیین میشود.
هنرمندان مسلمان، محراب مسجد را زمینه مناسبی برای اجرای هنر خود یافتند تا عبادتکننده را در خلوص و صفای درون یاری کنند. محرابهای بسیاری در طول تاریخ -بیشتر با گچبری یا کاشیکاری- ساخته و تزیین شدهاند که از لحاظ هنری و معماری بسیار برجسته و مشهوری هستند. از جمله محرابهای معروف میتوان به محراب مسجد شیخ لطفالله، اصفهان(قرن یازدهم هجری)، محراب مسجد جامع اشترجان (قرن هشتم هجری)، محراب الجایتو در اصفهان (قرن هشتم هجری) اشاره کرد.
برخی بر این باورند که ریشهٔ محراب از فعل حرب به معنی «جنگیدن»، است و بنابراین محراب هم به معنی «میدان جنگ» است و اشاره به «محل جنگیدن با شیطان» دارد و برخی دیگر این توضیح را برای ارتباط این واژه و فعل کافی نمیدانند و به دنبال ریشهٔ آن در زبانهای دیگر هستند. البته هماکنون این تئوری نامحتمل دانسته میشود زیرا گفته میشود این واژه پیش از اسلام برای اشاره به نوعی بنا به کار میرفته است.همچنین به پرستشگاههای آیین مهرپرستی که در ایران و بین النهرین رواج داشته است مهرابه گفته میشده است.
گودی محراب نماز به خاطر چیست؟
گفته شد که محراب در تعابیر اهل معنا؛ محل حرب با شیطان و نفس اماره را گویند. به همین دلیل در مذهب شیعه آنرا گود میسازند؛ تا از بروز غرور در نفس امام جماعت جلوگیری کند. البته از منظر فقهی گودی محراب به این خاطر است که مکان ایستادن امام باید از محل ایستادن مامومین بالاتر نبوده و حداقل مساوی باشد؛ لذا در مسجد باید کف محراب عبادت از محل ایستادن ماموم پائینتر باشد.
همچنین گفته شده که گودی محراب تداعی کننده سنگر مجاهدین و مبارزین در جبهههای جنگ است و این خود به امام جماعت این معنا را القاء میکند که در چه جایگاه خطیری قرار داشته و وظیفه دفاع از حقانیت دین را بر عهده دارد و باید متوجه باشد که در سنگر تبیین معارف دین و احکام اسلام و قرآن ایستاده است.
کلمات کلیدی:
ساخت سر در،محراب
ساخت محراب مساجد
ساخت سر در مسجد
ساخت انواع گنبد و گلدسته
گنبد و گلدسته سازی لطیفی
پایاسازان پارس
انجام مشاوره در طراحي و اجرا، تزئين نماي داخلي و بيرون اماکن مذهبي، فرهنگي و غيره…جهت بازدید نمونه کارها از نزدیک و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
پایاسازان پارس
آدرس: تهران، بزرگراه تهران – ساوه، بعد از پرند، شهرک صنعتی مامونیه، فاز یک، تقاطع کمربندی جنوبی و بلوار میثاق، مجموعه لطیفی (پایاسازان پارس)
تلفن های تماس: 09122480802